Muziek op school

muziek op school

De afgelopen jaren is steeds meer onderzoek naar voren gekomen dat het maken en spelen van muziek ontzettend positieve gevolgen heeft op de ontwikkeling van je brein. Door het spelen van een instrument moet je verschillende onderdelen van je lichaam gebruiken die hierdoor goed getraind worden met als gevolg een ontwikkeling in de hersenpan.

Wat houdt muziek in voor je hersenen?

Het spelen van muziek zorgt voor een actief brein. Over de jaren heen zijn er een flink aantal uitspraken rondgegaan die bepaalde bijwerkingen voor schreven. Zo zijn de fabeltjes over klassieke muziek voor een baby om die te laten stoppen met huilen al een aantal jaren de wereld uit gehaald. De werking van een brein is echter gebonden aan persoonlijke voorkeuren en voorkeuren van de ouders die een kind onderbewust kopieert in zijn eerste jaren. Door deze uiteenlopende theorieën zijn veel mensen sceptisch geworden over de samenwerking tussen het brein en het spelen van muziek.

Er is echter wel bewezen dat door het spelen van muziek en het lezen van noten nieuwe verbindingen creëren binnen je hersenen. Hoe meer verbindingen, synapsen, tussen je hersencellen des te sneller worden die hersen handelingen bij het toepassen van vraagstukken. Het spelen activeert het emotie gedeelte van het brein. Elk soort geluid en handeling kan een ander punt stimuleren van je hersenen waardoor je dingen sneller door hebt. Mensen met een hoog IQ hebben vaak veel verbindingen binnen hun hersenen. Dit getuigt ervan dat ze snel kunnen schakelen en relativeren om zo tot een conclusie te komen.

Muziek op school

Al een hele poos is muziekles verplicht bij het curriculum van een leerling op de middelbare school. Niet alleen voor de zogenaamde hersenontwikkeling maar ook het sociale aspect. Mensen die samen spelen zijn samen blij wordt gezegd. Op verschillende basisscholen wordt nu ook steeds vaker muziekles aangeboden. Door Middel van muziek spelen en te zingen kunnen kinderen ontspannen en ze leren er ook nog eens noten te lezen. Dit heeft positieve invloed op de kinderen. Biedt je basisschool al muziek voor kinderen aan? Indien dit niet het geval is neem dan onmiddellijk contact op zodat er gekeken kan worden naar een mogelijke implementatie van muziekles op school. Dit gaat natuurlijk in overleg met het bestuur maar er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar gemaakt door de overheid. Met de toenemende aantal artikelen die het feit van groei door muziek ondersteunen zal het een steeds vastere voet aan wal krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven